Vegansk julemat

I dag har jeg postet en video hvor jeg snakker om hva jeg spiser i jula som veganer og svarer på spørsmål som dere har stilt meg.

Vegansk julemiddag Q&A

Her kommer linker til de oppskriftene jeg snakket om, og noen ekstra. Det er så mange fristende oppskrifter der ute, og de fleste er ganske enkle og har ikke særlig kompliserte ingredienser. Sjekk ut de norsk og veganske bloggene veganmisjonen, green bonanza og vegetarbloggen for enda flere oppskrifter!

Middager

Innbakt nøttestek
Denne lager jeg hver jul! Her er det bare å justere krydrene som du vil og droppe det du ikke liker. Det er en veldig enkel oppskrift å justere på, og alle ingrediensene finner du på hvilken som helst butikk. Trykk på linken for å se meg lage de. 

Vegisterkaker
Disse lages av ris, blomkål og havre, og smaker overraskende gode! Følg linken så får du se en video av at jeg lager de. Trikset her er å mose det akkurat nok så man får den riktige konsistensen. 

Soyaribbe
Denne krever litt kompliserte ingredienser, men hvis du får tak i de kan du lage en skikkelig god middag! Dette er bilde av julemiddagen min i fjor. 

Denne brune sausen har jeg ikke prøvd før, men den ser sååå god ut! Anbefaler på følge bosh.tv på facebook og instagram. 

Frokost og pålegg

Stjelt bildet fra googloe

Eggerøre uten egg
Eller ‘tofu scramble’ som det kalles. Oppskriften jeg linker til er ganske lik den jeg lager;

For skikkelig digg røre moser jeg en fast tofu og en silketofu i panna. Lar det steke litt før jeg drysser over vegeta (en slags buljong som er veldig salt), masse næringsgjær, pepper og løkpulver.

Har så oppi litt melk eller fløte for å røre det hele bedre sammen. Ta oppi litt olje når det har kokt inn. Ekstra digg med gressløk eller noen andre urter!

For eggsmaken tar jeg på svart salt (kala namak) når jeg har det på brødskiva. Saltet bør ikke varmebehandles, da forsvinner den smaken. 

Lånt bilde fra veganmisjonen

Røkt gulrotlaks
Altså, bare prøv det. Jeg var veldig skeptisk, men det er så godt på brødskiv med smør! Anbefaler å bruke ekstra tang og marinade. 

Lånt bilde fra veganeren.com

Veggesalat
Denne er sååå god, og her får dere også oppskrift på majones hvis dere trenger det til noe. Tilsett hvitløk, så blir det aioli!

Lånt bilde fra veganeren.com

Italiensk salat
Nå selger jo coop en vegansk en, men jeg legger den med siden jeg har pleid å lage den før, og den er vel strengt tatt best hjemmelaget. 

Søtsaker og dessert

Grøt og riskem
Ingen jul uten, sant? Det er heldigvis veldig enkelt. Trykk på linken så kan dere se meg lage grøten! Og sjekk ut veganmisjonens ovnsbakte risgrøt som jeg nevnte i videoen! 

Bilde lånt av veganeren.com

Fløtekarameller
Veldig godt og overraskend enkelt!

Bilde lånt av vegetarbloggen

Krumkaker og andre julekaker
Som jeg sier i videoen har ikke jeg energi til denne, men veganske julekaker er ikke noe problem. Bare å google ‘veganske’ etterfulgt av navnet på julekaken du vil ha, for eksempel ‘veganske krumkaker’. Det kommer garantert opp noen treff!

Jeg kunne nok delt oppskrifter i det uendelige, men her er noen favoritter og litt ekstra iallfall. Hvis du føler jeg har glemt noe viktig, tips gjerne om det i kommentarfeltet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *