Fem grønne planter for nybegynnere!

Dette innlegget var orginalt postet på snapkollektivet.no!

Dere som kjenner meg litt vet at jeg er glad i planter. Jeg vet ikke hvor mange jeg har nå, men på et punkt var jeg godt over 50. Jeg vil fortsatt ikke kalle meg noen ekspert, langt ifra, men litt har jeg lært, og det vil jeg dele med dere!

Bare så dere vet det, jeg har ikke alltid hatt “grønne fingre”. Jeg har drept opptil flere kaktuser, sukkulenter og orkideer, for å si det sånn.

Litt tips til generelt plantestell

Planter krever forskjellige ting. Noen vil ha lite vann og lys, andre vil ha mye. Hvis du ikke vil vanne planter hver dag, kjøp de som ikke krever så mye. Tenk litt over hvor mye lys du har der du bor. Hvis du ikke har så mye dagslys i stua di, så er det lurt å kjøpe mer skyggeglade planter.

Planter skal ikke ha for lite vann, men heller ikke for mye. De fleste planter liker nemlig at jorda tørker ordentlig før de får nytt vann. Så stikk fingeren et par centimeter nedi og kjenn ordentlig etter. Er jorda fuktig? Da kan du nok utsette vanninga litt til. Planter trenger som regel mindre vann om vinteren enn om sommeren, så pass på at de ikke tørker ut på varme dager, og ikke drukner på kalde dager. Spør om råd på plantebutikken. De kan hjelpe deg å finne de plantene som passer deg.

Det er lettere å passe på fem planter enn én. For den ene planten er nemlig veldig lett å glemme vekk, men har du flere planter og ser dem hele tiden, er de ikke like lette å glemme. Hvis du fortsatt glemmer, sett en alarm i kalenderen på mobilen din, kanskje 1-2 ganger i uka.

Sånn, jeg håper det var til hjelp. Let’s move on!

5 planter som krever lite stell

Dette er helt etter egen erfaring. Disse plantene har jeg hatt i over ett år nå, og de blir ikke fornærmet om jeg glemmer dem litt.

Fredslilje

Jeg har en svær fredslilje som står rett ved kjøkkenvasken, så det burde jo være en enkel jobb å vanne den gjevnlig, men jeg klarer fortsatt å overse den innimellom. Da legger alle bladene seg helt ned og den ser halvt død ut, men så fort den får vann igjen, reiser den seg opp som om ingenting har skjedd. Er visst skikkelig bra luftrenser også! Denne planten er dog litt giftig for dyr.

Svigemors tunge

Flott navn, eller hva? Jeg vet ikke helt hva jeg skal si om denne planten. Mistenker at jeg kan reise bort i et halvt år og den ville ikke ha merket noen ting. Nesten til å bli fornærmet av. Nok en god lufrenser da! Denne planten er også litt giftig for dyr, hvis jeg husker rett.

Smaragdpalme

Samme som den over, har aldri opplevd at de har mistet så mye som et blad på grunn av vannmangel. Nesten litt fornærmende at de ikke savner meg. Samme som over, litt giftig.

Dvergfjærpalme

Denne her blir litt tørr i bladene hvis jeg glemmer den for lenge, men den produserer raskt nye blader, så det går helt fint! Står på nattbordet mitt og gjør soverommet ti hakk koseligere! Trygg for dyr! Kan ikke finne noe info som sier det motsatte, men vil anbefale deg å dobbeltsjekke selv.

Draketre

Kanskje en litt kjedelig plante, men den tåler mye. Når du ser den henger med bladene er det på tide å gi den vann. Renser lufta ganske bra også! Samme som over, virker trygg for dyr.

Sånn! Håper dere ble inspirert til å fylle leiligheten med litt grønt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *