Hva jeg har lært om skriving [Bloggutfordring]

Foto fra unsplash.com. Igjen, I know.
photo-1473181488821-2d23949a045a

Jeg har egentlig sagt ja til å bli med på et lite bloggprosjekt, hvor man hver uke har et tema man kan blogge om. Problemet er bare at jeg ikke aner hva jeg skal skrive om ukens tema. Hva jeg har lært. “Har jeg lært noe da?” tenker jeg. Egentlig er det vel bare å velge seg et tema, og akkurat nå slo det meg at ‘skriving’ er et bra et!

 • Man skriver ikke en bok fra A til B, og så er man ferdig. Man må skrive den flere ganger, og den forandrer seg litt for hver gang, men den blir bedre.
 • Førsteutkast er så mye enklere enn andreutkast.
 • Det er fint å unngå klisjéer, men klisjéer fins også for en grunn. (For de funker.)
 • Skriv ned alle idéene, alltid. For du kommer til å glemme dem.
 • Det er helt greit å starte en historie uten å vite hvordan den slutter. Slutten dukkert mest sannsynlig opp av seg selv en plass.
 • Noen dager klarer du å skrive 100 ord, andre dager klarer du 10 000. Og det er helt normalt.
 • Beste medisin for skrivesperre er å fortsette å skrive.
 • Å ha skrivevenner er gull verdt. (Meld deg inn i NaNoWriMo, var der jeg fant alle mine.)
 • Ikke bry deg om skrivefeil og plot og sånt i førsteutkast. Ting trenger ikke å gi så mye mening der.
 • Det er lettere å skrive hvis man skrur av internett. Helt sant!
 • Noen ganger må man vente lenge på de gode setningene. Andre ganger kommer de helt ut av det blå.
 • Plottet er sikkert ikke så forutsigbart som du selv føler det.
 • Å la andre lese er veldig skummelt de første gangene. Og så blir du avhengig av det. (Igjen: skrivevenner!)
 • Du kan ikke vente på inspirasjonen. Du må jage den. Så sett deg ned og skriv.

Der, det ble jo noen raske skrivetips. Kinda? Og siden jeg så vidt nevnte det – NaNoWriMo starter om en uke, og jeg anbefaler virkelig alle å bli med! Uansett om du har skrevet i 10 år eller fortsatt venter på å begynne. Det har blitt skrevet litt mer om det på www.skriv.it, et annet bloggprosjekt jeg driver.

—————–

Andre bloggere som er med på dette prosjektet: 
NadiaMartineMillaMarie, CarolineLuisaAnonymIngvildAngela, Carina

11 Comments

 1. Marianne Aasen

  Hurra <3 Tipsene gjorde meg faktisk inspirert, for jeg er skikkelig skrivelat for tiden :3

 2. Mye bra! Jeg vurderer å joine NaNo i år jeg også, selv om jeg verken har noe romanprosjekt eller egentlig tid til det. Men tenker bare det å skrive 1667 ord om dagen om hva som helst kunne vært fint for å få litt rutine på skrivinga!

 3. Åh så fin vri. Tips som detta e jo gull verdt for folk som vil skriva 😉

 4. Så bra innlegg! Nyttig lærdom 🙂
  Jeg kunne vurdert NaNo hvis jeg ikke hadde så sykt masse annet, jeg greier liksom ikke å fokusere for tiden. Og ikke bare på skrivingen altså, så jeg tror jeg ikke må binde meg til noe for jeg hadde blitt mer stresset.

  • Det jeg syns er så fint med Nano er at man kinda får beskjed om at “hei, denne måneden skal du kun fokusere på skriving. go go go!”.

   • Ja, jeg ser den. Skulle ønske.. Er bare at jeg ikke tror jeg har mulighet til å bare fokusere på skriving i november.. Har fortsatt noen dager igjen før jeg må bestemme meg, har jeg ikke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *