svar

IMG_3295
kina-spørsmål
hvor lenge skal du være i kina?
i fem uker, så jeg drar hjem neste søndag. den 23.


hvor i kina er du?
beijing!


hva studerer han?
kinesisk! det å kunne russisk, norsk og engelsk var vist ikke nok.


IMG_4005


hvor lenge skal russeren din studere i kina?
han er her et semester (pluss sommerskole), så han kommer hjem til jul.


skal du være der med ham hele tiden?
nei.


har du noen kinaplaner?
bortsett fra beijing var jo planen å dra til guilin og shanghai som nevnt her, men det skjedde jo ikke. så da blir det å se muren og den forbudte by og slikt de eneste planene.


har du lyst til å dra tilbake seinere?
ja, absolutt! jeg vil se andre steder enn beijing.


kunne du tenke deg og bo i kina i noen år?
nei, uff. ikke her i beijing iallefall. jeg kunne tenkt meg å reist mye rundt for å se ting, men å bo her i fast.. nei. vanskelig med vegansk mat, dårlig behandling av dyr, alt for stor by, dårlig nett, ingen venner… da måtte jeg nesten ha lært meg kinesisk, og det gidder jeg ikke. (klarer det ikke heller, hehehe). godt mulig jeg kunne bodd et annet sted i kina, men ikke i flere år. ikke et år en gang, tror jeg.

har du lært deg noe kinesisk mens du har vært der?
jeg kan si hei og takk og meny og regning og kelner og.. sikkert noe mer. det viktigste for en matglad person altså, hoho. også kan jeg telle til 100, nesten. må bare tenke meg veldig om. er ikke alltid jeg sier ting så riktig da, de har så mange rare lyder, og tonefall er ekstremt viktig. et ord kan bety sånn seks forskjellige ting, avhengig av hvilken tone du sier det i. også kan jeg ordet for utlending, så da vet jeg om noen prater om meg, heheee.


har kina levd opp til forventningene dine? er det som du trodde det kom til å være?
hm, jeg vet ikke helt. nå har jeg vært her så lenge at jeg har glemt litt hvordan jeg trodde det skulle være. så kanskje jeg bare trodde det skulle være sånn som det er? russeren fortalte en del om det før jeg kom, og han er flink til å fokusere på det negative, så det er ikke fult så kjipt som jeg begynte å tro det skulle bli. men kinesere er litt rarere enn jeg trodde da. ungene bæsjer i blomsterbed og gamle menn tisser i veikanten, og så selger de jo dyr på gata som om det var vesker.. så jah. mye som forventet, og noen overraskelser (som egentlig ikke er så overraskende, for man forventer egentlig at kina er et rart land, så det blir litt “oi, gjør de sånn? jaja, i’m not surprised!”).


hva er det beste og værste med kina så langt?
beste: …maten? eller at det er billig? eller at folk ikke forstår hva jeg sier, så jeg kan snakke om hvem som helst? (nei, jeg har ikke noe bra svar her. jeg vil egentlig bare si hele opplevelsen i seg selv.) jeg tror at det å se muren blir et veldig flott høydepunkt!!
verste: måten de behandler dyr. dyr her er rett og slett bare en ting her. og det at jeg er vanskelig med vegansk mat.


hvordan kommer dere dere rundtomkring? mennesketrekkende rickshaw? motorisert rickshaw? sykkel?
det går for det meste i elektrisk scooter. russeren kjører og jeg sitter bakpå og roper “ikke så fort! æææh, der er den bil! se opp!!”. ellers tbane og taxi.


har du fått noe inntrykk av de generelle engelskkunnskapene i beijing?
they SUCK! altså, taxi sjåførene kan ikke en gang de engelske navnene på de største turistattraksjonene. og de forstår ikke at å snakke kinesisk til en som ikke kan kinesisk nytter ikke. er noen servitører her og der som kan engelsk da, som her hvor det er veldig mange studenter fra andre land. og hvis man går på restauranter som er indiske eller arabiske eller noe sånt, så kan de som oftest engelsk. og de kan som oftest engelsk på hotel og hostel også, så man kan spør dem til å skrive ned ting på kinesisk så man kan kommunisere med andre kinesere ved å peke på en lapp.


er det vanskelig å bestille mat og sånt pga språkforskjellene, eller går det fint å kommunisere med kineserne?
nå kan jo russeren kinesisk, så.. da går det ganske greit. eller vil jeg tro man sliter litt. er vanlig å ha bilde av rettene i menyen her da, så det hjelper jo litt, men det står ikke alltid hva det faktisk er. og engelsken dems er som sagt ikke den beste alltid.. er man på et typisk turiststed går det sikkert fint, men en sånn kina-turiskbok med noen setninger oversatt er nok veldig greit å ha. eller at man har skrevet ned setniger på kinesisk som feks sier “er dette kylling/sjømat/vegetar” eller “kan dere lage noe uten melk? jeg er allergisk” og sånt så man bare kan peke. (og siden kinesiske tegn ikke er så lett å skrive er det enkelst å printe dem ut)

hvordan er det å være vegetarianer i kina? hva spiser du mest, liksom? forskjellig fra norge?
å være vegetarianer i kina er som å være vegetarianer i norge – folk liker kjøtt og syns det er litt rart at du vil ha mat uten. det som gjør det litt vanskeligere er at de snakker kinesisk her, så å spør “kan du lage noe uten kjøtt?” er ikke bare bare. men alt i alt som i norge – hvis du vet hva du kan spise og hvor du får mat, så er det ikke noe problem. og jeg spiser vel egentlig det samme som jeg gjør i norge. pasta og sandwitch og nudler og slikt. og indisk mat! i det siste har jeg spist en del kinamat, veldig godt, og ikke som kinamat i norge i det hele tatt. åja, jeg har lest at de er veldig glad i å bruke østersaus og andre kjøttkrafter til å marinere tofu og grønnsaksrettene sine med, så maten er ikke nødvendigvis så vegetar som de skal ha det til. man må nesten bare satse på det beste og leve etter “det man ikke vet har man ikke vondt av”, desverre.
en ting som er litt plagsomt er at de surrer veldig med bestillingene her. “kan jeg få denne uten ost?” spør man, og de sier “Jajaja!”, og fortsatt får man ost på maten… “er denne vegetar?” spør man, og ja det er den, og så får man mat med baconbiter i. har også hendt et par ganger at jeg har fått noe helt annet enn det jeg har bestilt, og da har den retten stått i menyen. altså, de har en salat med tofu i menyen, og så får jeg salat med kylling… gah! og noen ganger virker det som om de bare tar retten tilbake til kjøkkenet, plukker ut kjøttet og gir deg den tilbake, haha.


har du smakt på mye nytt mens du har vært i kina?
nja, stinky tofu er vel det “nyeste” jeg har smakt. ellers går det i grønnsaker og tofu og pasta og sånt. men de lager jo maten annerledes og bruker andre krydder er, så på den måten har jeg vel smakt en del nytt.


jeg trodde kinesere ikke likte melk jeg; men du sier jo at de har melk i alt? er det ost de ikke liker da? eller tuller jeg helt nå?
i kinesisk mat er det ikke melk, bortsett fra i dessertene da. men det er jo ikke bare kinesisk mat i kina, akkurat som at vi i norge ikke bare spist kokte poteter og koteletter. de har italiensk og indisk og amerikansk og alt mulig, og det var det vi spiste mest av begynnelsen – og de er veldig glad i melk. (ja, jeg burde vel sagt det når jeg klagde på at det var melk i alt…)


hvordan er kaffen i kina? smaker den sånn som her, liksom?
kinesere drikker te!!! neida, jeg vet ikke, for jeg liker ikke kaffe. men de har starbucks her, og jeg tviler veldig på at den smaker noe annerledes. russeren sier at det smaker rart, men det gjelder bare å finne steder som lager bra kaffe.


IMG_4256


har du stiftet noen bekjentskaper med noen lokale?
nei. jeg klarer jo så vidt å bli kjent med folk i mitt eget land, desverre, så å bli kjent med noen som ikke snakker samme språk er vel litt for mye å håpe på. men tror servitørene på s.i.t skjenner oss igjen nå, og det er jo noe?


hva synes kineserne om utenlandske folk? har dere opplevd noen rare situasjoner?
har ikke opplevd noe rart, så jeg vet ikke helt. jeg tror de syns vi er rare, kina syns jo veldig stort om seg selv. men de fleste land syns vel de er bedre enn alle andre, som oftest. russeren sier de er redde for svarte folk, fordi de vist er så ville, men jeg er litt skeptisk til å tro på det.. også sier han at de liker amerika, men ikke amerikanere. de liker vist norge da, for vi har flott natur og laks. yey!


føler du deg veldig høy i forhold til kineserne? haha..
ikke noe høyere enn jeg føler meg i norge. her i beijing er de fleste ganske høye, og noen er ganske lave – sånn som i norge. (russeren sier at de er mye lavere i shanghai!) noen er skikkelig lave da, men har også møtt på folk som er høyere enn meg..


er det sånn at når dere går nedover gata så stirrer alle?
ALLE stirrer jo ikke, men en del. som oftest eldre damer, og det er ikke alltid så fine blikk. og hvis du stirrer tilbake blir de ikke flaue og ser vekk, de stirrer gjerne fem minutter i strekk eller snur seg 7 ganger hvis de går forran. blondt hår og blå øyner ser man ikke hver dag i kina akkurat. til og med jeg er blitt litt “oi, en annen blondine, JEG FØLER MED DEG!!!!” ja, jeg er en smule lei. tror jo hver gang at jeg har noe i ansiktet eller tatt på kjolen feil vei, eller at jeg gjør noe skikkelig galt.

er det noen nettsteder som ikke fungerer i kina?
mange. facebook, youtube, blogspot, imdb, bloglovin og twitter er dem jeg kommer på i farta som er sperret. er garantert flere, men jeg merker ikke noe til det når jeg aldri bruker dem.


er det dyrt i kina?
når man kommer fra norge er jo ingenting dyrt da. tbanen koster to kroner, taxi koster 70 kr selv om du har kjørt i en time, man får lett et måltid til 10 kr (ikke nødvendigvis så veldig bra, men man blir mett)… så ja, kina er ganske billig.


er beijing en rotete by?
vet ikke helt hva du mener med rotete.. i noen områder er det mye søppel og slikt i gatene, og i andre områder er det veldig ryddig og fint.


selges det mye bøker på engelsk der?
nja, da må du i en bokhandel som spesialiserer seg på engelske bøker. har vært i en, og det var ganske flott utvalgt der. og de største bokhandlene har sikkert noen engelske bøker, men jeg har ikke vært i noen av dem.


IMG_3293


noen andre spørsmål


hvor lenge har du vært vegan ?
et år sånn ca.


og er russeren også det?
nei, han spiser alt bortsett fra rødt og hvitt kjøtt.


spiser du 100 prosent glutenfritt?
jeg gjorde det en periode fordi jeg følte meg så mye bedre da, mer opplagt og ikke så “tung”. men så tenkte jeg at å spise glutenfritt i kina blir litt for stress når jeg alt strever med å få vegansk mat, så da vendte jeg kroppen gradvis til det igjen. skal kutte ut gluten igjen når jeg er hjemme, men jeg blir nok ikke 100% glutenfri da det blir for mye mas når man reiser.


snorker tine katrine?
haha. han sier jeg gjør det, men det er når jeg er forkjølet. eller når jeg sover veldig tungt, men da er det sånn lav snorking. som charlie sier han (som da er katten i mandal).


om du kunne gjort akkurat akkurat akkurat kva du ville eitt år, kva ville du ha gjort? kor ville du ha reist, kva ville du hatt på brødskiva, kven ville du møtt, kva ville du ha fotografert?
åh, sånne spørsmål gjør at jeg drømmer meg så ille bort, jeg kunne skrevet i evigheter om hva jeg vil gjort. det er ganske enkelt: reist! jeg ville reist gjorden rundt i et skikkelig rolig tempo, så jeg kunne fått sett alt jeg ville og føle på hver kultur jeg besøkte, synke litt inn i den og la den sette noen spor i kroppen min. jeg hadde spist mye fersk frukt og grønnsaker. mye ferskpresset juice, mye næringsrikmat – for da føler jeg meg så utrolig bra. jeg ville ha møtt så mange mennesker som overhode mulig, helst av den typen som tenker og mener det samme som meg. eventyrere og veganere og folk som lever i nuet. det hadde vært fantastisk, for jeg sliter så veldig med å komme i kontakt med folk generelt. og jeg ville fotografert alle opplevelsen mine – alt jeg så, alle jeg møtte, alt jeg spiste, alt jeg følte.. soloppganger fra togvinduet gjennom india, utsiktet fra toppen av en elefant, kosestunder med løver, kafé besøk i roma, nattehimmelen i usa, fjellene i alaska, pyramidene i egypt, gamle templer langt inni regnskogen. (der hvor det ikke er noen byer i nærheten, så himmelen er helt sykt stjerneklar)… jeg burde vel egentlig bare lage et eget innlegg til dette svaret.

5 Comments

 1. Kjempefint innlegg! 🙂 Tok sin tid å lese, men det var gøy, hehe..
  sv: jeg er også imot all form for jakt, og det er så irriterende hvordan folk – som du nevner – sier at vi må holde bestanden nede osv.. Naturen klarer seg selv!
  Men jeg kan jo ikke begynne å diskutere å forby all jakt, så da får jeg i alle fall prøve å unngå at de forverrer situasjonen. Jeg mister faktisk hele troen på menneskeheten når de vil innføre sånne ting.

 2. Åh så gøy å lese. Masse jeg kjenner meg igjen i enda vi bare var der i sånn to uker. Særlig det med at folk stirrer. Altså det var jo daglig folk som pekte helt åpenlyst på meg stirret meg i øynene og lo høyt. Kjæresten til kusinen min hadde litt sånn rødblondt hår og rødt hår er visstnok sett på som hellig særlig i Hong Kong hvor han hadde vokst opp, så da hadde det ofte kommet folk bakfra å bare tatt på håret hans fordi det betydde lykke…
  Og at de alltid skal ta bilde! Tørr nesten ikke tenke på alle de kinesiske fotoalbumene jeg figurerer i, litt gøy da. Kusinen min snakker kinesisk så hun forsto jo hva de så når de ville posere sammen med oss og det var sånn type “få det til å se ut som om dere kjenner de godt!” haha… Nei Kina er rart altså. Skjønner godt at du ikke hadde orka å bo der, ikke jeg heller, men det er jo veldig spennende som land. Og Shanghai er veldig annerledes enn Beijing så ja prøv å få tatt en tur dit også en eller annen gang, synd alle togene var fullbooka:/ Håper den siste uka blir kjempebra, gleder meg til å se flere bilder! 🙂
  Og takk for kommentaren om universitetsvalgene mine ja håper jeg havner et bra sted jeg også, men det tror jeg absolutt, tror jeg kommer til å trives nesten uansett, er jo ikke så vanskelig å finne seks universiteter i verden hvor man kunne komme til å trives 🙂 Har faktisk muligheten til å dra til Kina, men tror ikke det blir det hehe.

 3. Prøv å snakk med de under tjue! Alle skoebarn må lære seg engelsk, og på grunn av OL så ble det enda større press på det.

Comments are closed.